Zaterdag 22 april is het voor de tiende keer Nationale Zaaidag. De Bijenstichting en Stichting Bijenvrienden roepen particulieren, gemeenten en scholen op om bloemstroken aan te leggen. Bedrijven vallen alleen niet onder de doelgroep. Dat terwijl maar één procent van de 100.000 hectare bedrijventerrein in Nederland uit natuurlijke elementen bestaat.
Daarom is deze dag een uitgelezen kans om bedrijventerreinen bloeiend te maken door samen met collega’s de bloemetjes buiten te zetten, stelt Esther de Groot van Stichting Simular.
Groene omgeving zinvol voor mens en dier
“Bedrijventerreinen staan bekend als versteende gebieden met een troosteloze aanblik. Dat is zonde”, zegt De Groot. De adviseur duurzaam ondernemen bij Stimular vervolgt: “Mensen die er werken zorgen namelijk voor veel bedrijvigheid. Onderzoeken tonen aan dat een groene omgeving helpt tegen stress en een positief effect heeft op de mentale gezondheid.
In tijden van personeelstekorten en burn-outs is dat genoeg reden om voor groen te gaan. Bedrijventerreinen zijn hierdoor aantrekkelijker voor werknemers, maar ook voor vogels, insecten en andere dieren.”
Inzaaien op eigen terrein
De Groot: “Het is hoog tijd dat werkgevers en werknemers elkaar wakker schudden om aan de slag te gaan. Vergroenen is het leukst, effectiefst en gaat het snelst als collega’s samen aan de slag gaan. Zadenmengsels voor inheemse, wilde planten en voorjaarsbloeiers, zoals Gewone margriet, Wilde hyacinten en Knoopkruid zorgen voor direct zichtbaar resultaat.
Een andere optie is om je bedrijf aan te melden als voedselbank voor bijen, waar andere ondernemers op het bedrijventerrein zaden kunnen afhalen.”
Deel het succes: vergroenen werkt aanstekelijk
Esther de Groot geeft nog een zakelijke tip: “Als de voorjaarsplanten zijn geplant en de inheemse wilde plantenmengsels zijn gezaaid, is het belangrijk om het succes te delen. Bijvoorbeeld via een nieuwsbrief, LinkedIn of de website. Als er een ondernemersvereniging op het bedrijventerrein actief is, helpt het als deze aandacht aan vergroening besteedt. Een goed bloeiend voorbeeld doet namelijk goed volgen.”